Ranskalaista palapelipuvustoa ja vuosi väriterapiaa -haaste

Etsin innostusta ja ideaa, sillä ajatus muodista, tyylistä ja itse tekemisestä kirjoittamisesta on pyörinyt mielessäni jo kotvasen. Piti vain makustella aihetta ja näkökulmaa sekä etsiä omaa lokeroa blogistaniaan. Lokeroa, joka tuntuisi omalle, mutta olisi hyödyksi muillekin. Aiheen olisi oltava sellainen, että sitä ajattelee luonnostaan, mutta ei kuitenkaan työajalla, näitä keski-ikäisen naisbloggarin ongelmia.

Vähitellen aihetta makustellessa ja blogistaniaa selatessa huomasin, että muoti-, lifestyle-, käsityö- ja ompelublogeja on, vaikka muille jakaa. Lyhyehkön tutkimusmatkani tuloksena päädyin siihen, että suomalainen blogistania näyttää jakautuneen erilaisiin lokeroihin, joilla on omat kirjoittamattomat raja-aitansa, joiden yli ei kurkita. Kun bloggari postaa asupostauksia, niin harvoin ne on itse tehty ja toisinpäin käsityöbloggaajat harvoin postaavat kuvia asuistaan osana 'elävää elämää'. Ja minulle, kun ompelu on elämäntapa, se punainen lanka, mikä saa huononkin päivän kirkastumaan ompelija-insinöörin silmissä.

Elävässä elämässä ilmeni taannoin kaksi tarvetta a) ommella itselleni työvaatteet ja b) kirjoittaa oppimani ylös vastaisen varalle. Lisäksi tekisi mieli ihan pikkuisen hämmentää kaikkea muutakin, töitä, perhettä, tyyliä, muotia ja sisustamista,  mitä nyt sattuu mieleeni juolahtamaan. Katsotaan nyt.

Ranskalainen palapelipuvusto

Kun itse meinaa työpuvustonsa ommella, niin on hetki harkittava. Mitä kannattaa tehdä itse ja mitä ostaa? Paljonko kaikkea tarvitaan? Mihin riittää aika, osaaminen ja rahat? Lisäksi tykkään projekteista, kaavoittamisesta, laadukkaista vaatteista ja yhdisteltävyydestä.  Kun hain puvuston kokoamisvinkkejä, törmäsin käsitteeseen capsule wardrobe, joka kääntynee suomeksi palapelipuvustoksi, ja kuulostikin ihan projektilta.

Palapelipuvuston ajatuksena on, että kaikki puvuston osat ovat yhdisteltävissä toisiinsa niin, että mahdollisimman vähillä vaatteilla saadaan mahdollisimman monta asukokonaisuutta. Käsitteen äidin Susie Fauxin ajatuksen mukaisesti, varsinkin liike-elämässä toimivat, naiset tuntisivat olonsa itsevarmemmaksi ja täten edistäisivät uraansa.  Sittemmin muotibloggarit ovat jalostaneet 30-vuotta vanhaa käsitettä edelleen, ja he puhuvat nyt ranskalaisesta palapelipuvustosta, jossa peruspuvustoa virkistetään viidellä kunkin sesongin mukaisella trendiasusteella. Kuulostaa ihan minulle soveltuvalta lähestymistavalta, tehdään muutama hyvä perusvaate itse, ostetaan loput ja sitten virkistellään.

Vuosi väriterapiaa -haaste

Nyt, kun ensimmäinen projekti oli valittu, siis työpuvusto, niin hetken hain vielä aloittamisen motivaatiota. Motivaatio tulikin kokeneemman käsityöbloggaajan haasteen myötä. Sirpukan solmuissa -blogin kirjoittaja Mira, kehitteli kuukausittaisen värihaasteen. Värihaasteessa valitaan etukäteen väri jokaiselle kuukaudelle, ja sitten käytetään kyseistä väriä kyseisen kuukauden käsityössä. Niin, minäkin penkasin kangasvarastoani ja valitsin haastevärit sekä kankaat samoin tein ensi vuodelle ja osaksi puvustoani.

 • tummansininen tammikuu
 • tummanharmaa helmikuu
 • suklaanruskea maaliskuu
 • viininpunainen huhtikuu
 • vihertävän/kellertävä toukokuu
 • valkoinen kesäkuu
 • lila heinäkuu
 • vaaleansininen elokuu
 • vaaleanharmaa syyskuu
 • kadetinsininen lokakuu
 • pikkumustan musta marraskuu 
 • pinkki joulukuu
Tammikuu lähteekin mukavasti liikkeelle liituraitaisen jakun tahdittamana ja katsotaan, kerkiääkö myös hame kaveriksi.

Lisätietoja

WhoWhatWear UK. (2016). How to Create a 5-Piece French Wardrobe and Change Your Life. [online] Available at: http://www.whowhatwear.co.uk/how-to-five-piece-french-wardrobe [Accessed 26 Dec. 2016].

Mira, S. (2016). Haaste: Vuosi väriterapiaa. [online] Sirpukansolmuissa.blogspot.fi. Available at: http://sirpukansolmuissa.blogspot.fi/2016/11/haaste-vuosi-variterapiaa.html [Accessed 26 Dec. 2016].

Confidencetricks.susiefaux.com. (2016). Re-introducing the capsule wardrobe – part 1 | Confidence Tricks from Susie Faux. [online] Available at: http://confidencetricks.susiefaux.com/?p=516 [Accessed 26 Dec. 2016].


Kommentit

 1. Kyllä meitä tyyli- ja käsityöbloggaajia on, mutta vähemmän :) Tosi kiva jos säkin innostuit aiheesta. Mun blogi on nykyään osoitteessa www.kodinkuvalehti.fi/blogit/ideoiblogi ja tästä aiheesta satuin äskettäin kirjoittamaan. Lukaisepa mikäli aihe kiinnostaa :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi vastailen tuota pikaa.

Kuukauden luetuimmat