-->

Trendikkään paitamekon ompelua itselle osa 1

Tämän mekon ompelusta selviää ilman kaavoja tai kangaskauppaa. Paitamekko projektin ensimmäisessä postauksessa kerron, kuinka valitset materiaalit paitamekkoon. Tekstin lisäksi alhaalta löytyy video, jossa käyn samat asiat läpi englanniksi.

Paitamekko tehdään kahdesta valmiista naisen puserosta tai miehen paidasta.  Kun valitset tähän projektiin paitoja ja puseroita, tarkista, että molemmat paidat ovat "samaa sukupuolta". Tämä siksi, että miesten ja naisten paidoissa on erilainen napitus. Naisella napit on ommeltu vasemmalle ja miehelle oikealle puolelle. Napituksen eroihin on pohdittu useita syitä ja voit käydä halutessasi lukemassa esimerkiksi tämän MTV3:n artikkelin (KLIK). Mallivaatteessa käytin miesten paitoja, joten napit ovat oikealla.

Puseroiden valinta


Itse kävin hakemassa paidat paikalliselta kirpputorilta. Kirpputorilta tuntui olevan ylitarjontaa ruutupuseroista, joten päädyin niihin. Ensimmäiseksi paidaksi valitsin sinivalkoisen pieniruutuisen paidan (eng. squarteen). Lisäksi halusin, että paidassa on jokin juju, joten valitsin sellaisen, jossa aksenttina shokkipinkkiä kauluksessa ja nappilistoissa. Toiseksi paidaksi valitsen toisen ruutukuvion samalla värillä, jotta saisin tasapainoisen näköisen vaatteen.

Vinkkinä kuvioiden valinnasta, kun käyttää kahta samanlaista kuviota vaatteessa kannattaa niissä olla selkeä  koko ero, jotta vaate näyttää harkitulta.  Eli yhdistä pieni+ keskikokoinen, keskikokoinen+iso tai iso+ pieni. Voi halutessasi käyttää omaa kämmentäsi mittana sormenpää tai alle pieni, isot kuviot ovat puolestaan kämmentä isompia ja keskikoko on puolestaan siltä ja väliltä.

Puseroiden sovittaminen


Ensimmäiseksi sovitin sen puseron, jonka ajattelin yläosaksi. Paita on sopiva silloin, kun pari sormea mahtuu kauluksen sisäpuolelle. Videosta muuten huomaa hyvin sen, että rintavalle naiselle ja kenties hieman lyhytkaulaiselle tämä kaulus ei käy vaan luo melkein kaksoisleuan - toki sen voi huomioida sitten stailauksessa.

Seuraavaksi laitoin napit kiinni puserosta ja tarkistin, että paita mahtuu kiinni rintojen kohdalla. Eli napin pitäisi pysyä kiinni ja paitaan ei pitäisi tulla ryppyjä. Jos käy oikein hyvä tuuri, yhden napin tulisi osua rintojen korkeimpaan kohtaan. Kuten videosta näkyy, alalantion rypyt kielivät siitä, että paita on lantiolta liian tiukka. Tosin ylimmän paidan osalta se ei ollut ongelma, sillä alalantion peittää lopulta toinen paita.

Alaosaan tulevan paidan tarkistin puolestaan niin, että se yltää lantion ympäri. Valmiissa vaatteessa tulisi olla väljyyttä lantion kohdalla 3-4 cm. Tässä mallissa ei haittaa, vaikka on enemmänkin. Huomaa kuitenkin, että alaosan tulee isompi kuin yläosan. Mallivaatteessa oli yhden koon ero miesten slimfit L:stä normi XL:ään. Itse asiassa alaosa olisi saanut olla isompikin, sillä meinaa kinnata valmiissa vaatteessa, kun kangas ei jousta. Mikäli olet omenavartaloinen, tarkista vielä, että molemmat paidat sopivat vyötärön kohdalta.

Nyt kipin kapin puseroiden etsintään omasta, miehen tai kirpputorin kaapista.
Pssst... 


Tietokoneella: Saat videon näkymään koko ruudulla, kun klikkaat oikeassa alakulmassa olevaa ruutua. Tässä videossa on tekstitykset sekä englanniksi että suomeksi. Siitä kertoo tuo alapalkissa Youtuben logon vieressä oleva kuvake, jonka alla on punainen viiva. Kun klikkaat, saat tekstit näkyviin joko englanniksi tai suomeksi. Jos tuli väärä kieli, klikkaa viereistä laakerin kuvaa ja saat sieltä vaihdettua tekstityksen kielen toiseksi.

Puhelimella: Saat vidon näkymään koko ruudulla, kun kun klikkaat oikeassa alakulmassa olevaa ruutua. Tässä videossa on tekstitykset sekä englanniksi että suomeksi. Jos tekstitykset eivät tule näkyviin automaattisesti paina kolmen päällekkäisen pisteen kuvaa (hampurilaisvalikko) ja ota avautuvasta valikosta haluamasi tekstitys käyttöön.


Miten jatketaan?


Aikatauluna on julkaista näitä videoita sisältäviä postauksia pari viikossa. Tämä ensimmäinen kurssi on ns. kuukauden setti. Parhaiten saat itsellesi tiedot uusista videoista tai postauksista, kun käyt tykkäämässä facebook sivustamme (KLIK) ja seuraat meitä.  

Kirjaudu uutiskirjeemme tilaajaksi (KLIK), jolloin saat muutaman kerran kuukaudessa yhteenvedon kaikista tapahtumista sähköpostiisi. Uutiskirjeestä löydät linkit postauksiin ja erilaisia muoti- ja tyylivinkkejä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi vastailen tuota pikaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...