Itse tehty kesämekkokaava joustamattomalle kankaalle - ompeluohje OMIN MITOIN™

Itse tehty kesämekkokaava joustamattomalle kankaalle
”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Tekasin tästä pitkästä aikaa itselleni aivan ihanan vintagehenkisen kesämekon aidon ohjeen pohjalta. Parasta tässä itse tehdyssä kesämekossa on, että teet sen täysin ilman kaavaa ja saat siitä silti varsin hyvin istuvan mekon itsellesi. Lisäksi voit stailata mekon moneen menoon, vain mielikuvitus on rajana. Jos teet mekon lyhyempänä saat itsellesi trendikkään pituisen minimekon tai kesäisen topin pidettäväksi leggingsien kanssa, toki tämä mekko toimii myös yöpaitana.

Tämän kesämekon innoittajana toimii nylonista valmistettu yöpaita vuodelta 1953 (*Omin käsin N:o 2 1953 s. 24). Ensimmäiseksi kiinnitin huomioni tähän ohjeeseen noiden ihanien poimutusten vuoksi, kun en ollut tuollaista poimutustekniikkaa nähnyt ihan vastoittain, josko koskaan. Olen jotenkin rakastumassa näihin ihaniin  50-luvun käsityötekniikoihin, joissa näkyy tekijänsä ammattitaito ja laadukas työ, näin pysyy itsellänikin mielenkiinto yllä ompelua kohtaan ja taitoni kehittyvät hiljalleen eteenpäin.


Itse tehty kesämekko-ompeluohje 

Tähän kesämekkoon on vain ohje yhteen kokoon, sillä sovitat mekon itsellesi sopivaksi poimutuksen avulla ja pituuden määräät itsellesi sopivaksi. Itse ompelin tällä ohjeella kaksi mekkoa, josta minimittaiseen tarvitsin täysleveää joustamatonta puuvillakangasta 130 cm ja pidempään 200 cm.

Suosittelen tähän joko yksiväristä ja/tai pienikuvioista kangasta, sillä, kun valitset isokuvioisen esim. Marimekon mekkokankaan, joudut miettimään leikkuusuunnitelman uusiksi, mikäli haluat, että kuviot asettuvat samoin päin vrt. leikkuusuunnitelma, ja tällöin tarvitset kangasta myös enemmän. Tämä malli on myös varsin hyvä malli erilaiseen diy clothing re-fashioniin, jossa voit hyödyntää epämääräisen kokoiset kangaspalat tai äidin perintötekstiilit.

Lisäksi tarvitset n. 10 metriä millin levyistä kuminauhaa/nyöriä, mikäli käyttämäsi nyöri on paksumpaa niin tarkista hiuslaskosten kokoa niin, että saat varmasti pujotettua nyörin kujaan.


Joustavaa ompelulankaa helman poimuttamista varten.

Valmistelevat toimenpiteet

Kankaan kutistaminen (Kankaan pesu ennen ompelua). 

Leikkuusuunnitelma

Näin asettelin itse kaavat kankaalle eli seuraavasta kuvista löydät leikkuusuunnitelman. Asettelin osat leikkuusuunnitelmaan niin, että miehusta asettuu lankansuuntaan, jolloin mahdolliset kuviot kulkevat kankaalla ylhäältä alaspäin. Huomaathan, että leikkuusuunnitelmasta helman poimutelma, vyötärön nauhakuja ja vyö ovat kuteen suuntaisesti, joten kankaassa mahdollisesti olevat kuviot orientoituvat eri tavoin kuin miehusta ellei kuvio ole symmetrinen.Leikkaaminen 

Eli käytännössä yksinkertaisesta kankaasta joko leikkaat tai revit suorakulmion mukaisia kappaleita leikkuusuunnitelman mukaisesti. Kun olet ensin leikannut miehustan kappaleet, leikkaa sivusta 20 leveää  kaitaletta poimutelmaa varten. Yleensä poimutelmaa varten tarvittavan kangaskaitaleen pituus on vähintään 1,5 kertaa miehustan helman leveys (eli siis (2x90-4 (saumanvarat))*1,5 = 164 cm, enemmänkin  saat toki laittaa. Itselläni taisi olla pidemmässä mekossa x 2. Yleisesti ottaen ohuempi ja läpikuultavampi kangas poimuttuu vieläkin enemmän esim. x 4.

Ompelujärjestys

 • Valmista haluamasi levyinen nauha olkaimia ja vyötävarten, omani oli valmiina (n. 1,5 cm ruutumekossa, ja 1 cm pallokuosisessa mekossa.
 • Valmista helmapoimutelma 
  • Ompele tarvittavat saumat, jotta saat yhtenäisen kaitaleen.
  • Ompele toiseen reunaan kaksitaitteinen päärme helmaa varten (kts. video).
  • Poimuta toinen reuna ompelemalla joustavalla ompelulangalla.
 • Leikkaa lisäksi valmiin mekon levyinen vyökujakaitale valmiiksi, ompelemista helpottaa myöhemmin huomattavasti, jos silität saumanvarat kaitaleiden reunasta nurjalle valmiiksi. Oma vyötärökaitaleeni oli valmiina ruutukuosisessa mekossa 3,5 cm ja pallokuosisessa 2 cm
 • Ompele sivusaumat suoralla ompeleella, ja huolittele saumanvarat auki. 
 • Ompele parin millin hiuslaskokset säännöllisin välein.
  • Voit ommella hiuslaskokset joko normaalisti taittamalla kankaan nurjat/oikeat puolet vastakkain leveyssuuntaan ja ompelemalla pienen nauhakujan. 
  • Pitkässä ruutumekossa hiuslaskokset (5 mm) ovat neljän sentin välein ja ommel on nurjalla. Lyhyessä pallokuosisessa mekossa hiuslaskokset ovat viiden sentin välein ja hiuslaskosharjat (2mm) ovat oikealla puolella.
  • Nauhakujaan pujotetaan lopuksi pyöreä kuminauha.
  • Itse ompelin kuminauhakujan piilovetoketjupaininjalalla, niin, että kuminauha oli valmiiksi kujan sisällä. (kts. video)

 • Ompele mekon yläreunaan kaksitaitteinen päärme.
 • Kun olet ommellut hiuslaskokset niin kiristä kuminauhat suunnilleen rinnanympäryksesi mukaiseksi ja sovita vaatetta.
 • Kun sovitat merkitse vyötärön- sekä olkaimien paikat ja pituus
 • Ompele vyökuja mekkoon ja pujota kangasnauha paikoilleen.
  • Itse harsin tässä kohtaa kujan paikoilleen, sillä kiinnitin myös kujan reunaan kuminauhan pallokuosisessa mekossa.
  • Muista jättää keskelle eteen aukko, jotta saat pujotettua vyön sinne.

 • Kiinnitä olkaimet.
 • Kiinnitä poimutelma helmaan.

   

 • Jos haluat ns. cocoon siluetin helmaan (kts. ruutukuosinen mekko), niin voit jättää joustavan ompelulangan sillensä, niin helma pussittaa kauniisti (ns. cocoon silhuetti oli maailmalla hyvinkin trendikästä keväällä 2021). 
 •  Jos, haluat klassisemman siluetin, niin poista joustava ompelulanka lopuksi.
  • Itse poistin tuosta ruutumekosta tuon joustavan ompelulangan heti kuvausten jälkeen pois, kun olen klassisemman ystävä, ja lisäksi olen niin pitkä askeleinen, että ärsytti, kun kinnasi.

Pari DIY stailausvinkkiä

Ladattavat PDF-kaavat

On ihanaa nähdä Omin mitoin -ohjeilla tekemäsi ompelukset, joten tägää ne #ominmitoin Instagrammissa, ja voimme sitten repostata kuvasi uudelleen kaikkien iloksi.

Tuttuun tapaan, tykkäämällä meistä Facebookissa KLIK, saat blogipostaukset suoraan omaan uutisvirtaasi. Kaavojen ja säännöllisemmät lifestyle päivitykset löydät Instagrammista KLIK.

P.s. Kerro minulle, jos löydät ohjeesta ja/tai kaavasta virheen, jotta saan korjattua sen.


Yllä olevassa videossa käytän apuna ApuSylvi™-käsityökehystä. Kun tilaat ApuSylvin verkkokaupasta *KLIK, niin saat 10% alennuksen koodilla heidis, muista laittaa alennuskoodi verkkokaupassa ostoskorissa alennus kohtaan jolloin saat alennuksen.Kommentit

Kuukauden luetuimmat